Over het OBK

Overleg Beeldende Kunsten (OBK)

Het OBK is het netwerkoverleg voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Naast het SAC KUO (Sectoraal Adviscollege Kunstonderwijs) is er ook bestuurlijk overleg tussen de besturen van instellingen met kunstopleidingen. Dit is een eigen overleg waarin afstemming tussen de instituten wordt gezocht, met het doel het kunstonderwijs in de Vereniging Hogescholen gezamenlijk goed te vertegenwoordigen.

Naast de verantwoordelijkheid op het gebied van de opleidings- en beroepsprofielen draagt het OBK bij aan relevante, onderlinge kennisdeling.

Positie en doelstelling

Het hoger onderwijs in Nederland is verenigd in de Vereniging Hogescholen (VH). Daarbinnen is het hoger onderwijs verdeeld in sectoren. Iedere sector heeft een sectoraal adviescollege (SAC) bestaande uit directeuren werkzaam in die sectoren om de bestuurders in de VH en het ministerie van OCW van advies te voorzien over de ontwikkelingen in die sector. Daarnaast stelt dit adviescollege een sectoragenda en jaagt na goedkeuring van die agenda door de besturen, ook de uitvoering van die agenda na.Het hoger onderwijs in Nederland is verenigd in de Vereniging Hogescholen (VH). Daarbinnen is het hoger onderwijs verdeeld in sectoren. Iedere sector heeft een sectoraal adviescollege (SAC) bestaande uit directeuren werkzaam in die sectoren om de bestuurders in de VH en het ministerie van OCW van advies te voorzien over de ontwikkelingen in die sector. Daarnaast stelt dit adviescollege een sectoragenda en jaagt na goedkeuring van die agenda door de besturen, ook de uitvoering van die agenda na.

Binnen die sectoren is weer een onderverdeling in netwerken. Deze netwerk adviseren weer de sectoraal adviescolleges. Daarnaast ondersteunen die netwerken dus weer de sectoragenda in hun netwerken. Maar de belangrijkste taak van het netwerk is de verantwoordelijkheid die zij hebben voor het opstellen en actueel houden van de opleidings- en beroepsprofielen van de opleiding die tot het netwerk behoren. 

Binnen de VH is het SAC KUO het adviescollege over hoger kunstonderwijs. Dit kunstonderwijs is onderverdeeld in verschillende netwerken:

  • Muziek
  • Theater & Dans
  • Beeldende Kunst en Vormgeving (= netwerk OBK)
  • Docent Kunst 

Leden OBK

Vanwege die verantwoordelijkheid over opleidings- en beroepsprofielen is het belangrijk dat de instituten die opleidingen die tot het netwerk behoren, vertegenwoordigd zijn in het netwerk door personen die eindverantwoordelijkheid hebben over het cluster van opleidingen binnen het eind Instituut die binnen de reikwijdte van het netwerk vallen. Indien het cluster in het eigen instituut verspreid georganiseerd is, is het van belang dat de vertegenwoordiger in het netwerk namens dat cluster van het eigen instituut kan spreken. 

SchoolLedenContact
HKUMarinda Verhoeven-Spek (Voorzitter)marinda.verhoeven-spek@hku.nl 
Willem de Kooning RotterdamCharlotte Bik (Secretaris)c.c.bik@hr.nl 
Design academy EindhovenJanneke Schreuder (Penningmeester)janneke.schreuder@designacademy.nl
St. Joost BredaLeen Bedauxl.bedaux@avans.nl
Fontys TilburgAlan Booma.boom@fontys.nl
ArtEZ (Arnhem)Sharon GesthuizenS.Gesthuizen@ArtEZ.nl
ArtEZ (Zwolle)Bob Verheijdenb.verheijden@artez.nl
Gerrit Rietveld Academie AmsterdamBen Zegersben.zegers@rietveldacademie.nl
KABK Den HaagFenna Hupf.hup@kabk.nl
Minerva – Hanze GroningenMaria Kaldenhovenm.w.kaldenhoven@pl.hanze.nl
 Menno Connerm.h.l.conner@pl.hanze.nl
Hogeschool Zuyd HeerlenChequita Naharchequita.nahar@zuyd.nl

Werkwijze 

Het OBK is geen losse entiteit, maar een samenwerking tussen instellingen. Om alles in goede banen te leiden wordt er wel met een bestuur gewerkt. De voorzitter zorgt voor afstemming met het SAC KUO.

Voorzitter: Marinda Verhoeven
Secretaris: Alan Boom/Charlotte Bik
Penningmeester: Janneke Schreuders

Tweemaal per jaar komen de OBK leden 24 uur bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten zijn een mix van kennisdeling over relevante thema’s, werken aan actuele onderwerpen en onderlinge uitwisseling. Indien passend bij het thema of onderwerp, kunnen er gasten uitgenodigd worden. De instellingen zijn afwisselend host van deze bijeenkomsten. 

Kennisdeling tussen de instituten wordt gefaciliteerd door middel van Ronde Tafels, waar medewerkers van de instituten bij aan kunnen sluiten. Deze Ronde Tafels sluiten qua thematiek aan bij de sectoragenda en bij de kernactiviteiten van de opleidingen waarop de opleidingen op willen uitwisselen of samenwerken.

Alle deelnemende instituten dragen jaarlijks financieel bij om de doelstellingen en activiteiten van OBK te kunnen bekostigen. Jaarlijks wordt dit op basis van de begroting vastgesteld. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het aantal studenten per instituut.

Contact

Heb je vragen met betrekking tot het OBK? Neem dan contact op met [NAAM & MAIL].